Vlada Kantona Sarajevo: Izgradnja novih stajališta za vozove u Kantonu Sarajevo

Na području pet općina u Kantonu Sarajevo: Novi Grad, Hadžići, Ilijaš, Vogošća i Ilidža, planirana je izgradnja 17 novih unificiranih željezničkih stajališta. Ovaj značajan projekt ima za cilj poboljšanje uslova za putnike, unapređenje sigurnosti saobraćaja, te popularizaciju vozova kao udobnog i ekološki prihvatljivog načina prevoza.

O planovima za realizaciju ovog projekta razgovarano je na sastanku kojeg je organizovao premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, s generalnim direktorom Željeznica Federacije BiH, Enisom Džafićem, izvršnim direktorom za poslove razvoja i investicija, Reufom Sulejmanovićem, predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS, načelnikom općine Ilijaš, Akifom Fazlićem, kao i predstavnicima ostalih općina obuhvaćenih projektom.

Prema planu, nova natkrivena stajališta bit će izgrađena tamo gdje to tehnički i sigurnosni uslovi dozvoljavaju. Na lokacijama gdje iz tehničkih razloga nije moguće graditi natkrivena stajališta, planira se izgradnja perona između kolosijeka kao alternativa. Također, predviđena je rekonstrukcija i asfaltiranje postojećih stajališta. Projekat uključuje i uređenje pristupnih puteva, rasvjetu, prelaznice preko kolosijeka, te parking prostore, sve u saradnji s općinama.

Nakon potpisivanja sporazuma između Željeznica FBiH, Kantona Sarajevo i navedenih općina, započet će se s izradom i završetkom projektne dokumentacije, pribavljanjem potrebnih saglasnosti, te raspisivanjem tenderske procedure za odabir izvođača radova. Ovim koracima bit će ispunjeni svi preduslovi za početak izgradnje unificiranih željezničkih stajališta.

„Izuzetno sam zadovoljan rezultatima subvencionirane vozne linije Sarajevo – Podlugovi, koja je brojem putnika opravdala naša očekivanja. Nastavljamo ovim tempom, kako bismo smanjili gužve u saobraćaju i osigurali što kvalitetniji javni prevoz, uključujući i željeznicu,“ izjavio je premijer Uk, zahvalivši svim lokalnim zajednicama koje učestvuju u realizaciji ovog značajnog projekta.


Ova vijest je informacija iz Vlade Kantona Sarajevo i odnosi se na značajan projekt modernizacije željezničke infrastrukture u kantonu.